equations

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Nuori yrittäjä?


Kesä!
Kun ulkona on pakkasta ja loskaa sataa pimeätä taivaalta, voi vain haaveksia kesästä. Auringon paisteesta ja uimisesta, perhosista ja kukista.
Jostain syystä innostuin tänä kesänä kesätöistä! Ryhdyin heti hakemaan paikkoja, koska hyvät työt tuppaavat menemään nopeasti.
Äkkiä sain kuitenkin huomata, että unelmani kesätöistä taisi tosiaan jäädä vain unelmaksi. 14-vuotias ei saa tehdä kuin kuusituntista päivää, eikä läheskään kaikkia töitä. Hänelle pitää kuitenkin maksaa palkkaa.
Harva työnantaja tekee tällaista sopimusta ja on äärimäisen haastava saada paikkaa.
Aloin miettiä, mitä muita vaihtoehtoja minulla on? Olin kuullut alaikäisistä kesäyrittäjistä, voisinko minäkin perustaa oman kesäyritykseni?

Innostuin asiasta. Ryhdyin tutkimaan, minkälaisia mahdollisuuksia minulla olisi alaikisenä yrittäjänä? Kenelle pitäisi ilmoittaa? Aargh, miljoonia kysymyksiä oli päässäni ja vastauksia oli luvattoman vaikea löytää.
Vielä vaikeamman siitä teki se, että en halunnut mitään tavallista pikku kesäkahvilaa. Minä haluan koirapäiväkodin. Mökillämme on paljon tilaa ja innostusta ainakin riittäisi.

Tämä oli vielä muutama viikko sitten vain haave. 22. päivä marraskuuta, perjantaina, sain idean koko yrityksestä. Maanantaina 25. päivä olin jo opon juttusilla.
Hän neuvoi minut ja ystävättäreni soittamaan Työelinkeinokeskukseen ja kyselemään sieltä toimintatavoista. Kenelle piti ilmoittaa? Mitkä luvat on oltava? Tuleeko verottaja mukaan? Äärimmäisen paljon asioita!

TE - toimistosta minut ja ystäväni neuvottiin VUY-keskuksen puheille.
Vantaan uusyrityskeskus kyseli vain alueen, ikäni ja liikeidean, jonka jälkeen ohjasi minut Marketta Korhosen puheille. Hän on yritysneuvoja ja valmis auttamaan minua sekä ystävääni.
Sovimme tiistai-iltapäivänä tapaamisen joulukuun yhdennelletoista päivälle. Keskiviikkoiltapäivänä hän soitti ystävälleni ja ilmoitti, että meille olisi tarjolla yhteistyökumppani ja tapaamme hänetkin sovittuun aikaan. Hienoa, että joku on kiinnostunut yhteistyöstä, mutta mitä hän haluaa? Jännityksellä odotamme mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Onnistuuko minun ja ystäväni kesäyritys, vai jääkö se vain yhteiseksi haaveeksemme?
 
Kirjoitti Neela

1 kommentti:

Pasi Majasaari, perheenisä ja rehtori kirjoitti...

Tässä on huikean hieno esimerkki siitä, mitä Suomessa tarvitaan. Nuori ihminen asettaa itselleen tavoitteen ja lähtee toimimaan sen saavuttaakseen. Lisää tällaista, niin kyllä Suomen taloudella on valoisat näkymät.