equations

tiistai 19. marraskuuta 2013

Hämeenkylän koulun laivasto

Kuvissa osa Hämeenkylän laivastosta
 lähdössä Ateneumiin











Vuonna 2014 Helsingin Ateneumin taidemuseossa pidetään Tove Janssonin satavuotisjuhlanäyttely 14.3. - 31.8.2014. Tuula Karjalaisen kokoama näyttely tuo esiin maailmankuulun kirjailijan ja kuvataiteilijan koko laajan tuotannon. Nähtävillä on mm. maalauksia, kirjankuvituksia ja paljon aineistoa kirjailijataiteilijan henkilökohtaisesta elämästä. Luonnollisesti mukana ovat myös muumit.

Tove Jansson, joka rakasti merta ja seikkailuja, oli viehtynyt kaarnaveneisiin. Tästä kielii esimerkiksi se, että muumikirjoissa vuollaan veneitä. Tämän asian takia Ateneum kutsuukin nyt koulut mukaan toteuttamaan suurta kaarnavenelaivuetta, joka tulee esille taidemuseoon Tove Janssonin näyttelyn ajaksi. Ajatuksena on, että oppilaat tekisivät opettajien ohjauksessa perinteisiä kaarnaveneitä, jotka sitten lähetetään Ateneumiin. Kuitenkaan veneitä ei palauteta niiden tekijöille näyttelyn jälkeen.

Myös Hämeenkylän koulu osallistuu tähän näyttelyyn. Haastattelin Antti Partasta, koulumme teknisentyön opettajaa. Esitin kysymyksiä siitä, mitä mieltä hän on projektista, minkä ryhmien kanssa hän aikoo kaarnalaivaprojektiin osallistua, mistä he saavat tarvittavan kaarnan ja millaisella fiiliksellä hän lähtee projektiin mukaan.


Antin mielestä laivastoprojekti on oikein hyvä, sillä siinä käytössä on luonnonmateriaaleja ja lisäksi kaarnalaivojen teko kehittää käden taitoja. Hän kertoi, että projektiin osallistuvat melkein kaikki 7.-luokat ja lisäksi 8.lk:n valinnaiskurssi. Partanen ilmoitti, että he saavat kaarnan Porvoon saaristosta, sillä kyseistä luonnonmateriaalia ei myydä kaupoissa. Teknisentyönopettajan mukaan kaarnalaivojen teko on yllättävän helppoa. Tätä mielipidettä tukee se, että kaarna on pehmeä materiaali, joten sitä ei ole kamalan vaikea vuolla. Kuulemani mukaan yksityiskohtien tekeminen vie eniten aikaa. Partanen pitää kaarnan käytöstä ja hän sanoi, että lähti mukaan laivastoprojektiin hyvillä mielin.


 Teksti ja kuvat: Milja

Ei kommentteja: