equations

maanantai 28. lokakuuta 2013

HPV-rokote

Kävimme kysymässä koulumme terveydenhoitajalta Riikalta papillooma-rokotteesta (HPV), jonka käyttö aloitetaan myös meidän koulussamme. Papillooma-rokote estää kohdunkaulan syöpää, joka tarttuu yhdynnässä. Melkein jokaisella naisella on ainakin kerran elämässään papilloomavirustartunta. Noin 150 viruksen saaneista 50 kehittyy syöväksi. Rokotteesta ja sen annosta on paljon kiistelty haittavaikutuksien vuoksi. Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä. Suomessa seulonnat (ja rokotteen antaminen) ovat vähentäneet tautitapauksia 80 prosentilla.

Sisältääkö rokote samoja aineita, mihin on Jenkeissä kuollut ihmisiä?
- Suomessa annettava rokote ei sisällä aineita, jotka johtaisivat kuolemaan. HPV-rokote on Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopan maissa kansallisessa rokotusohjelmassa. Rokotteita on vuodesta 2007 annettu kymmeniä miljoonia annoksia ja mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.
- Monissa maissa toimii rokotteita vastustavia yhdistyksiä, jotka pyrkivät median kautta kyseenalaistamaan rokotteiden turvallisuuden. Eri maiden sanomalehdissä julkaistujen yksittäisten potilastapausten syy-yhteys rokottamiseen on usein epävarma, eikä niistä voi tehdä johtopäätöksiä rokotteen turvallisuudesta.

Miksi rokote annetaan kolmessa eri osassa?
- Varmistamaan, että nuoret saisivat mahdollisimman hyvän suojan.

Mitä mahdollisia haittavaikutuksia rokotteesta voi tulla?
- Paikallinen punoitus rokotusalueella, pientä turvotusta, päänsärky, lämmön nousu.

Suositteletko rokotetta nuorille?
- Rokotteesta ja sen antamasta hyödystä on paljon näyttöä. Suosittelen, että jokainen perhe ja tyttö tekee oman päätöksensä perustuen tutkittuun tietoon.

Minkä takia rokote annetaan juuri 6.-9. luokkalaisille?
- Se tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista.

Minkä takia rokotteeseen voi kuolla?
- Rokotteen seurantatulokset eivät anna aihetta huoleen. Rokotteessa ei ole aineita, jotka johtavat kuolemaan.

Nuoret saavat itse päättää, haluavatko he ottaa rokotteen. Hämeenkylän koulussa 9. luokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset annetaan ma 11.11. ja ma 9.12. Koululle tulee kaksi terveydenhoitajaa avustamaan rokotuksissa. Lisätietoa rokoteasiasta saa koulun terveydenhoitaja Riikka Rekoselta ja http://www.tyttojenjuttu.fi

Toimittajina: Ella ja Emma

Kuvassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juliste koulumme seinässä. Katso myös www.tyttojenjuttu.fi

Ei kommentteja: