equations

maanantai 12. marraskuuta 2012

LUMA: toiminnallista matematiikkaa











Muutamalle seiskaluokalle pidettiin matematiikan LUMA-tunti perjantaina 2.11. Mitä tämä siis tarkoittaa?

Seiskaluokille pidetty toiminnallinen matematiikan tunti oli alku LUMA-viikolle. LUMA-viikko on tiede- ja teknologiaviikko, jolloin koulussa on erilaisia toimipisteitä ruokavälitunneille/oppitunneille.
Toiminnallisen matematiikan tunnin tarkoitus oli näyttää seiskoille, kuinka matematiikkaa tarvitaan muussakin kuin laskemisessa. Helsingin yliopistolta tuli kaksi Summamutikka-ohjaajaa, Maija ja Emilia, jotka kummatkin opiskelevat matikan opettajiksi. Näiden ohjaajien johdolla seiskat kokeilivat sierpinskin kolmion rakentamista eli askartelivat tasasivuisia kolmioita, sekä liikkumisleikkiä jossa leikittiin ”junia” ja kuljettiin maahan laitettuja naruja pitkin niin, että vain yksi oppilas sai liikkua kerrallaan.

Haastattelimme muutamaa seiskaluokkalaista tunnin jälkeen. Kysyimme oliko tunti heidän mielestä kiva. Saimme yksinkertaisen vastauksen:
’’Ihan ok. Ihan kiva.’’

Päätimme silti jututtaa oppilaita enemmän kysymällä heiltä, oliko tunti heidän mielestään kivempi kuin tunti, joka olisi ollut silloin ja myös, että mikä tunti heillä oli?
’’Oli kivempi, nyt olisi ollut englantia.’’

Saimme jo hieman enemmän vastauksia mutta jatkoimme oppilaiden häiriköintiä. Siispä, opitteko tästä tunnista mitään?
’’En oppinut mitään’’, vastasi yksi oppilaista.

’’Opin, että kun kolmion puolittaa siitä tulee aina seuraava kolmio’’, auttoivat loput oppilaat.

Utelimme vielä viimeisen kysymyksen: Onko matikka tämän tunnin jälkeen hauskempaa? Saimme ei niin positiivisen vastauksen:’’Matikka ei tunnu kivemmalta.’’
Vaikka tunti ei matikasta tehnyt "kivempaa", niin se silti ohjasti oppilaita tietämään että matikka ei ole pelkkää laskemista.

Kaikki siis laskemaan ja ratkomaan hauskoja tehtäviä, matikka voi olla hauskaakin.

Tehnyt: Emmi, Jutta ja Jasmin

Toisen seitsemännen luokan samaan aikaan pidettyä toiminnallista matematiikan tuntia oli myös seuraamassa toimittajiamme. Tästä julkaisemme jutun myöhemmin.